sobota, 19 października 2013

Penne z kurczakiem i szparagami w sosie czosnkowo-serowym




 Dzień dobry, witamy w sobotnie, październikowe południe :) A że jest to w każdych domach pora obiadowa, z przyjemnością przedstawiamy przepis na smaczne danie. Może się przydać, zwłaszcza jeśli patrzycie do lodówki, i nie wiecie, co ugotować.




Składniki:

-Śmietana 30% (100ml)
-2 piersi z kurczaka
-Szparagi zielone(150g)
-Serek typu Bleu
-Tymianek
-Sos czosnkowo-serowy Knorr
-1 czerwona cebula
-penne
-Oliwa z oliwek (2 łyżki)


Przepis:

 Makaron wrzucamy do osolonej,gotującej się wody.Najlepiej smakuje ugotowany al-dente, czyli czas gotowania to około 9 minut. Piersi z kurczaka należy umyć w ciepłej wodzie,a później pokroić je w paski, podobnie robimy z cebulą.Na patelnie z rozgrzaną oliwą wrzucamy paski kurczaka, cebulą, oraz pokrojone w mniejsze kawałki szparagi( Jeśli kupiliście szparagi w całości, należy je obrać ze skórki). Zawartość opakowania z sosem czosnkowo-serowym wsypujemy do szklanki, i mieszamy z 100 ml śmietany. Całość wlewamy na patelnię, mieszając i chwile gotując na małym ogniu.W trakcie gotowania, rozkruszyć ser bleu, i dodać do gotującego się kurczaka aby się roztopił, dzięki czemu uzyska jeszcze lepszy smak.



 A teraz, nakładamy ugotowany makaron na talerz, i polewamy pysznym i aromatycznym sosem.
  Danie nadaje się zarówno do obiadu jak i romantycznej kolacji. Z butelką wytrawnego, czerwonego wina :) Wszystkim głodomorom, życzymy smacznego:)






    Paula&Mati





 .










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz