środa, 14 sierpnia 2013

Tłuszcze-czy na prawdę są powodem do strachu ?

Od zawsze tłuszcze w diecie kojarzą się nam bardzo negatywnie-słysząc o nim od razu mamy przed oczami wałeczki tłuszczu wylewające się z obcisłych spodni. Czy jednak mamy się czego obawiać? Tłuszcze, spożywane w odpowiednich ilościach, nie szkodzą nam, a pomagają w uzyskaniu wymarzonej sylwetki.
Tłuszcz jest podstawowym rozpuszczalnikiem dla witamin, źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ułatwia odczuwanie smaku, przełykanie pokarmu, hamuje skurcze żołądka i wydzielanie soku żołądkowego. Chroni też przed utratą ciepła i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia oraz stan skóry i włosów.
Dieta bogata w tłuszcze jednonienasycone może ograniczyć odkładanie się tłuszczu na brzuchu.
Bardzo ważna jest jednak ilość. Tłuszcze powinny zaspokajać około 20-30% naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Tłuszcze nasycone:
Ta nazwa kojarzy się nam zdecydowanie najbardziej negatywnie. Jednak najnowsze badania każą, aby zastanowić się, czy ich związek z chorobami serca jest tak oczywisty, jak było dotąd uważane.

Gdzie go znajdziemy:
1 łyżka masła- 12g tłuszczu, 102 kcl
1 łyżka oleju kokosowego-14g tłuszczu, 117 kcl
szklanka mleka 2%-5g tłuszczu, 120 kcl
100g polędwicy wołowej-3,5g tłuszczu, 117 kcl





Wielonienasycone kwasy tłuszczowe:
Zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca

Gdzie go znajdziemy:
1 łyżka oleju: kukurydzianego, słonecznikowego, sojowego, bawełnianego, z orzechów arachidowych, lub innego oleju warzywnego albo orzechowego-14g tłuszczu, 120 kcl


Jednonienasycone kwasy tłuszczowe:
Dzięki nim możemy obniżyć poziom złego cholesterolu.

Gdzie go znajdziemy:
1/4 awokado-7g tłuszczu, 80 kcl
10 dużych, zielonych oliwek-4g tłusczu, 40 kcl
1 łyżka masła orzechowego-8g tłuszczu, 94 kcl



Kwasy tłuszczowe omega-3
Pomagają zapobiegać chorobom serca. Trudno jest jednak dostarczyć organizmowi odpowiednią ich ilość-aby tak było należałoby jeść łososia 3 razy w tygodniu.

Gdzie go znajdziemy:
100g gotowanego łososia-15,4 g tłuszczu, 228 kcl
1 puszka sardynek w oleju-11g tłuszczu, 191 kcl
orzechy włoskie 50g- 30g tłuszczu, 325 kcl


Kwasy tłuszczowe omega-6
Powinny być spożywane w stosunku 4/5:1 z kwasami omega-3, przy dużej przewadze jednego z nich efekt może być wręcz szkodliwy.


Gdzie go znajdziemy:
1 łyżka ziaren słonecznika (15g)-6,5g tłuszczu, 84,5 kcl
1 łyżka pestek dyni- 6,9g tłuszczu, 83 kcl
1 łyżka masła migdałowego-9g tłuszczu, 98 kcl



Jak widzicie tłuszcze nie są już powodem do strachu. Te dobre mogą nam wręcz pomóc w walce o upragnioną sylwetkę i zdrowie. Pamiętajmy jednak, że (tak jak we wszystkim) ważna jest ilość, jaką ich zjadamy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz