Składniki:
ciasto:
-150 gram mąki
- 2 jajka
-250 ml mleka
-szczypta soli
- woda mineralna lub zwykła woda
- masło lub olej roślinny do smażenia
- masło lub olej roślinny do smażenia
farsz:
-ok. 500g swiezego szpinaku*
-100g sera feta
-4 zabki czosnku
-lyzka gestej smietany
-odrobina masla
-szczyta soli
-szczypta pieprzu
-szczypta galki muszkatolowej
-odrobina soku z cytryny
-szczypta mielonego imbiru
-odrobina masla
-szczyta soli
-szczypta pieprzu
-szczypta galki muszkatolowej
-odrobina soku z cytryny
-szczypta mielonego imbiru
*moze byc mrozony, ale świeży jest smaczniejszy
Wykonanie:
-ciasto:
Do miski sypiemy mąkę, dodajemy jajka, mleko i sól. Miksujemy, a następnie zostawiamy
pod przykryciem (np pod ściereczką) na 30 minut. Przed samym smażeniem dodajemy do
ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4
szklanki). Naleśniki smażymy oczywiście z dwóch stron na rozgrzanej patelni teflonowej z
cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego. Farsz najlepiej nakładać po
przełożeniu naleśnika na drugą stronę.
pod przykryciem (np pod ściereczką) na 30 minut. Przed samym smażeniem dodajemy do
ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4
szklanki). Naleśniki smażymy oczywiście z dwóch stron na rozgrzanej patelni teflonowej z
cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego. Farsz najlepiej nakładać po
przełożeniu naleśnika na drugą stronę.
-farsz:
Ząbki czosnku drobno siekamy i podsmażamy na patelni np na maśle. Następnie na patelnie
wrzucamy posiekany szpinak i dusimy go, często mieszając. Kolejno dodajemy śmietanę
oraz drobno pokrojony ser feta oraz przyprawiamy farsz do smaku. Jest to bardzo ważna
część wykonywania farszu, gdyż źle przyprawiony szpinak nie będzie smakował zbyt
dobrze.
wrzucamy posiekany szpinak i dusimy go, często mieszając. Kolejno dodajemy śmietanę
oraz drobno pokrojony ser feta oraz przyprawiamy farsz do smaku. Jest to bardzo ważna
część wykonywania farszu, gdyż źle przyprawiony szpinak nie będzie smakował zbyt
dobrze.
My naleśniki ze szpinakiem podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz