poniedziałek, 8 lipca 2013

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Dzisiaj kolejny dość szybki przepis na smakowity obiad lub kolację. Jest to nasz ulubiony przepis na naleśniki.




Składniki:


ciasto:

-150 gram mąki

- 2 jajka


-250 ml mleka



-szczypta soli

woda mineralna lub zwykła woda

masło lub olej roślinny do smażenia



farsz:
-ok. 500g  swiezego szpinaku*
-100g sera feta
-4 zabki czosnku
-lyzka gestej smietany
-odrobina masla
-szczyta soli
-szczypta pieprzu
-szczypta galki muszkatolowej
-odrobina soku z cytryny
-szczypta mielonego imbiru

*moze byc mrozony, ale świeży jest smaczniejszy 

Wykonanie:
-ciasto:
Do miski sypiemy mąkę, dodajemy jajka, mleko i sól. Miksujemy, a następnie zostawiamy 

pod przykryciem (np pod ściereczką) na 30 minut. Przed samym smażeniem dodajemy do 


ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4


 szklanki). Naleśniki smażymy oczywiście z dwóch stron na rozgrzanej patelni teflonowej z


 cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego. Farsz najlepiej nakładać po 


przełożeniu naleśnika na drugą stronę.

-farsz:

Ząbki czosnku drobno siekamy i podsmażamy na patelni np na maśle. Następnie na patelnie 
wrzucamy posiekany szpinak i dusimy go, często mieszając. Kolejno dodajemy śmietanę 

oraz drobno pokrojony ser feta oraz przyprawiamy farsz do smaku. Jest to bardzo ważna 


część wykonywania farszu, gdyż źle przyprawiony szpinak nie będzie smakował zbyt 


dobrze. 





My naleśniki ze szpinakiem podajemy z sosem czosnkowym. 


Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz