Znowu makaron i to znowu penne. Znowu ser i to znowu feta. Znowu szpinak. Cóż poradzić, że właśnie to lubimy ? :) Zdecydowanie jest to jednak danie smakujące inaczej, niż poprzednie.
W naszej wersji jest dość słone.
Wskazówka: Jeśli nie przepadacie zbyt słonych dań, możecie to łatwo regulować. Jeśli dodacie więcej szpinaku, mniej sera feta smak będzie inny, na pewno nie przesadnie słony.
SKŁADNIKI:
makaron penne,
ser feta,
szpinak*,
śmietana,
ser topiony (może być w plasterkach, jak u nas),
czosnek
przyprawy (pieprz, bazylia, oregano)
*może być mrożony, ale świeży jest smaczniejszy
A więc zaczynamy !
Makaron penne gotujemy al dente. Nic nowego :)
Kilka ząbków czosnku drobno siekamy (my użyliśmy 4 ząbków) i przypiekamy delikatnie na patelni, na łyżeczce masła.
Następnie na patelnie wrzucamy posiekany szpinak i dusimy pod przykryciem (przez około 5 min na bardzo małym ogniu, mieszamy aby się nie przypalił).
Następnie dodajemy około 3 łyżek śmietany, dusimy ok 2/3 min i dodajemy pokrojony ser feta.
Ser feta rozgniatamy na patelni drewnianą łyżką, aby uzyskać w miarę gładki sos.
Następnie wrzucamy ser topiony i rozpuszczamy go na patelni.
Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy śmietanę.
Gdy całość ładnie się połączy mamy gotowy sos :)
SMACZNEGO!
Coś dla mojego podniebienia:)
OdpowiedzUsuńCzyli mamy podobne podniebienia :) W takim razie polecamy wypróbować :) Bardzo łatwe w przygotowaniu, a jakże smaczne :)
Usuń