piątek, 26 lipca 2013

Makaron penne ze szpinakiem i serem feta

Mamy dla Was kolejny przepis. Na co tym razem ? Czy będzie oryginalnie? Nie.
Znowu makaron i to znowu penne. Znowu ser i to znowu feta. Znowu szpinak. Cóż poradzić, że właśnie to lubimy ? :)  Zdecydowanie jest to jednak danie smakujące inaczej, niż poprzednie.
W naszej wersji jest dość słone. 
Wskazówka:  Jeśli nie przepadacie zbyt słonych dań, możecie to łatwo regulować. Jeśli dodacie więcej szpinaku, mniej sera feta smak będzie inny, na pewno nie przesadnie słony.

SKŁADNIKI:
makaron penne,
ser feta,
szpinak*,
śmietana,
ser topiony (może być w plasterkach, jak u nas),
czosnek
przyprawy (pieprz, bazylia, oregano)

*może być mrożony, ale świeży jest smaczniejszy

A więc zaczynamy !

Makaron penne gotujemy al dente. Nic nowego :)

Kilka ząbków czosnku drobno siekamy (my użyliśmy 4 ząbków) i przypiekamy delikatnie na patelni, na łyżeczce masła.

Następnie na patelnie wrzucamy posiekany szpinak i dusimy pod przykryciem (przez około 5 min na bardzo małym ogniu, mieszamy aby się nie przypalił).

Następnie dodajemy około 3 łyżek śmietany, dusimy ok 2/3 min i dodajemy pokrojony ser feta.
Ser feta rozgniatamy na patelni drewnianą łyżką, aby uzyskać w miarę gładki sos.



Następnie wrzucamy ser topiony i rozpuszczamy go na patelni.
Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy śmietanę.
Gdy całość ładnie się połączy mamy gotowy sos :)



SMACZNEGO!













2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Czyli mamy podobne podniebienia :) W takim razie polecamy wypróbować :) Bardzo łatwe w przygotowaniu, a jakże smaczne :)

      Usuń